ponedeljek, 19. avgust 2013

Sončni kolektor – funkcija in sestavni deli

Solarni kolektorji že dolgo niso več novost na tržišču, saj se je prvi sončni kolektor pojavil že v 18. stoletju, njegove korenine pa segajo vse do Arhimeda, ki je v 3. stoletju pred našim štetjem ustvaril preprost solarni sistem. Danes so na voljo popolnoma drugačni vakuumski sončni kolektorji, ki so v primerjavi s prvo generacijo ploščatih kolektorjev seveda bistveno naprednejši in kakovostnejši. Sodobni solarni kolektor, ki ga lahko naročite v podjetju Bio Planet, v grobem sestavljajo toplotna cev, kondenzator, absorber in steklena cev, ki so vrhunska kombinacija elementov, ki poskrbi za čim večji izkoristek sončne energije.

Solarni kolektorji – absorber


Ogrevanje s sončno energijo - Bio Planet d.o.o.
Vakuumski sončni kolektor s stekleno vakuumsko cevjo je plod najnovejših dognanj na področju ogrevanja s sončno energijo. Takšni solarni kolektorji so sestavljeni iz že omenjene steklene vakuumske cevi, bakrene toplotne cevi, ki je ultrazvočno privarjena po celotni dolžini absorberja. Ta je prav tako bakren in služi zbiranju in prenosu toplote. Sončni kolektor sestavlja še kondenzator, ki je na koncu toplotne cevi in segreva solarno tekočino v toplotnem zbiralniku. Vse skupaj je nameščeno v stekleno cev, ki je izjemno trpežna in varuje absorber pred različnimi zunanjimi vplivi, na primer točo, obenem pa omogoča sončnim žarkom, da prodrejo do njega.

Sončni kolektor – ekonomično in ekološko ogrevanje


Ogrevanje objektov in vode, ki ga omogoča solarni kolektor, je nedvomno dobra alternativa klasičnim sistemom na različne druge energente, saj je resnično ekološki. Poleg tega dolgoročno zanesljivo prihranite. Ob tem morate paziti, da se odločite za resnično kakovosten sončni kolektor (GreenLand Systems), sicer se vaša investicija ne bo obrestovala. Naši solarni kolektorji imajo 10-letno garancijo in življenjsko dobo več kot 30 let, kar je bistveno več, kot drugi podobni sistemi. Solarni kolektor GreenLand Systems namreč bistveno bolje izkorišča sončno sevanje, tudi če je to minimalno, in ima selektivno prevleko, zaradi katere so toplotne izgube minimalne.